DRUŠTVOISTRАŽIVANJANASLOVNA

Ćulumu vrijeme curi mora biti imenovan za direktora SIPE do kraja januara

Darko Ćulum, direktor Policije RS i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS

Darko Ćulum, još uvijek aktuelni, direktor policije Republike Srpske posljednjeg dana januara trebalo bi da dobije rješenje o penziji saznaje Gerila info. O njegovom odlasku u penziju mjesecima se nagađa a sve zbog isticanja njegove kandidature na mjesto direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH. Darko Ćulum trenutno je i jedini kandidat za direktora SIPE jer je novi ministar finansija Fahrudin Radončić poništio prijedlog Dragana Mektića i umjesto Perice Stanića napisao ime Darka Ćuluma. Stanić se vraća na savjetničko mjesto u MUP Republike Srpske.

Međutim, na posljednjoj sjednici Savjeta ministara, drugoj po redu novog saziva, iako je to bilo očekivano, nije raspravljano o imenovanju Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPE. Odgodu su, zbog novonastale situacije u kojoj su se pojedine organizacije žalile zbog toga što je Ćulum jedini kandidat, tražili bošnjački ministri. Naredna sjednica Savjeta ministara najavljena je za 30. januar i to je posljednji dan kada Ćulum može biti imenovan za direktora SIPE na Savjetu ministara jer sljedećeg dana dobija rješenje o penziji, tvrde naši izvori iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Gerila info saznaje da se Darko Ćulum već žalio na spremljeno rješenje o penzionisanju. Na današnjoj konferenciji za novinare Ćulum je žalbu tek najavio kao mogućnost.

“Uglavnom ja sam još uvijek na poziciji direktora policije i ako bude neko rješenje o penziji imam rokove što se tiče žalbe, novog godišnjeg odmora… tako da ta procedura može biti produžena za neka dva, tri mjeseca.”– rekao je danas Darko Ćulum, direktor policije Republike Srpske. Negodovanje zbog vrlo izvjesnog imenovanja Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPE izrazili su u grupi “Pravda za Davida” ali i u Transparensy internationalu BiH. I jedni i drugi su podsjetili na dešavanja u Banjaluci u posljednjih više od godinu dana, zabranu okupljanja, privođenje građana, kršenje ljudskih i građanskih sloboda i prava od strane policije u Banjaluci, famoznu konferenciju nakon pronalaska tijela Davida Dragičevića ali i izlazak policije na ulice Banjaluke u decembru pretprošle i januaru prošle godine i sukob sa građanima koji traže rješenje slučaja Dragičević.

U međuvremenu je raspisan konkurs za izbor novog direktora policije Republike Srpske. Konkurs je raspisan 13. januara a u rukovodstvu MUP-a ne žele još da govore o konkretnim imenima koja su se pojavila kao kandidati za Ćulumovog nasljednika, bio on penzioner ili novi direktor SIPE.

“Svi oni koji su zainteresovani vjerovatno još uvijek prikupljaju potrebnu dokumentaciju da bi mogli da konkurišu. U ministarstvu unutrašnjih poslova ima više ljudi koji mogu da ispune uslove vezane za konkurs”– rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

GERILA info

 

Comment here