Znak stavljen zbog jednog čovjeka!? Stručnjaci: 40 na sat na tranzitu je pravljenje cirkusa!

  • 16
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Za postavljanje znakova na putevima Republike Srpske nadležno je preduzeće Putevi RS. Iz policije su nam nezvanično pojasnili da policija vrši kontrolu brzine ali da nema nikakve veze sa postavljanjem znakova.

Prije nekoliko dana, o čemu je Gerila info već pisala, na Zapadnom tranzitu u Banjaluci postavljen je znak ograničenja brzine na 40 kilometara na čas. Znak je postavljen iako svega desetak metara od njega postoji pješačka pasarela a ograničenje brzine je samo u jednom smjeru, prema kružnom toku na kojem se spajaju tranzit i put koji od centra grada vodi ka naselju Lauš.

Znak ograničenja brzine na 40 kilometara na čas postavljen je neposredno prije raskrsnice pa nije jasno koliko važi ograničenje jer prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH znak ograničenja važi samo do prve sljedeće raskrsnice. Onaj ko se na cestu uključuje nakon saobraćajnog znaka nema način da zna šta na znaku piše i na koliko je brzina ograničena ukoliko poslije uključenja ne postoji još jedan znak.

Putevi RS nisu odgovorili na pitanja koja smo im poslali a pitali smo ih sljedeće:

1. Da li je tačno da je znak ograničenja brzine na 40 kilometara na čas na Zapadnom tranzitu postavljen zbog pritužbi jednog od mještana koji živi uz tranzit?
2. Ukoliko je to tačno da li to znači da svaki stanovnik RS koji živi uz puteve u RS može tražiti smanjenje brzine zbog buke ili bilo čega drugog?
3. Ispod znaka za ograničenje brzine piše da ograničenje vrijedi u narednih 500 metara. Međutim, odmah nakon znaka je raskrsnica što znači da ograničenje automatski prestaje. Kako to komentarišete?
4. Da li je znak postavljen kao privremeno riješenje i do kada ukoliko jeste?

Objašnjenje puteva objavile su danas Nezavisne novine. Putevi za taj dnevni list pojašnjavaju da je znak postavljen zbog stalnih žalbi jednog banjalučanina, koji živi pored tranzitne ceste, na buku i vibracije koje mu ometaju svakodnevni život.
Stručnjaci upozoravaju na apsurd postavljanja znaka ograničenja na 40 kilometara na čas na tranzitnoj cesti.
“To spuštanje na 40 je cirkus stoljeća jer svugdje u svijetu se traži da se brzina poveća a ne da se smanjuje. Ako misle praviti od tranzita šetalište onda im je to dobro.”-rekao je Zdravko Ivić iz banjalučke Asocijacije auto škola.
Nezvanično smanjenje brzine na ovom dijelu tranzitne ceste naredila je banjalučka ekološka inspekcija zbog prevelike buke na tom dijelu puta koja smeta mještanima.
Svi oni koji su donijeli ovakvu odluku vjerovatno nikada nigdje na autoputevima i tranzitnim putevima u Evropi nisu vidjeli barijere protiv buke koje mještanima u blizini brzih puteva umanjuju neprijatan osjećaj.
O potencijalnom narušavanju bezbjednosti saobraćaja kada vozači sa dozvoljenih 70 kilometara na čas moraju brzo da smanje na 40 kilometara na čas suvišno je i govoriti.
(nastaviće se…)