U BiH banke i dalje naplaćuju trošak obrade kredita.

  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

foto capital ba

Vrhovni kasacioni sud u Srbiji najnovijom odlukom je potvrdio da je u oovoj zemlji nedozvoljena naplata troškova obrade kredita. Tako su banke u ovoj zemlji, prenosi B92, izgubile višegodišnju bitku u dokazivanju osnovanosti naplate obrade kredita jer je Vrhovni sud potvrdio svoj stav da banka ovaj trošak može da naplati samo ako je on realan i samo ako je korisnik o njemu prethodno jasno i nedvosmisleno informisan (B92)

U Bosni i Hercegovini ova priča još nije u potpunosti aktuelizovana iako postoji određen broj slučajeva u kojima su građani tužili banku zbog troškova obrade kredita. Osnov za tužbu je, kako su za Gerila info rekli pojedinci koji su podnijeli tužbu, taj što je u BiH na snazi isti Zakon o obligacionim odnosima kao u Srbiji. To je zakon iz vremena bivše Jugoslavije i nije mijenjan. Po tom zakonu dobitak banke u slučaju davanja kredita samo je kamata.

“Sporno je i to što taj trošak obrade kredita varira od visine kredita što nikako nije logično jer ukoliko se radi o obradi onda trošak valjda mora da bude fiksan bez obzira na visinu kredita”- rekao je za naš portal jedan od građana koji je u procesu podnošenja tužbe protiv jedne banke u Bosni i Hercegovini.

Ranije su iz Udruženja banaka rekli da nema osnova za podnošenje tužbi jer u ugovorima piše da postoje i troškovi obrade kredita i da su komitenti banaka upoznati sa svim detaljima prilikom podizanja kredita.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH za Gerila info kaže da on ne može komentarisati dešavanja u Srbiji i situaciju oko troškova obrade kredita u ovoj zemlji.

“Udruženje banaka ne može imati svoj stav prema toj odluci suda Srbije. Nije mi poznato na što je točno sud Srbije reagirao tako da tu presudu ne mogu komentirati. Generalno gledano banke su organizacije koje posluju po strogo definiranom zakonu. To znači da moraju poštivati zakon I u isto vrijeme raditi po tržišnim principima. To u konkretnom slučaju znači kako one mogu naplaćivati usluge u kojima angažiraju svoja sredstva I ljudski faktor sa jedne strane I pružaju potrebnu uslugu klijentu s druge strane. Koliko I na koje usluge banka naplaćuje to je predmet konkretnog dogovora(ugovora) banke I klijenta. Jasno je da klijent mora biti upoznat šta I koliko plaća kao I razlog tog plaćanja.”- rekao je za Gerila info direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.

Banke u BiH, inače, na obradi kredita zarađuju milione. Na kraju 2016 godine građani su bankama u BiH dugovali 8,1 milijardu maraka. Na taj iznos kredita banke su komitentima naplatile 81 milion maraka.