Retrospektva događaja na Trgu

  • 63
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sve je počelo ujutro, prije devet časova hapšenjem Davora Dragičevića. Članovi grupe Pravda za Davida odmah nakon vijesti o Davorovom hapšenju počeli su da se okupljaju na Trgu Krajine. Tu je i Suzana Radanović, majka ubijenog Davida. Policija, koje je oko 10 časova bilo malo, na Trgu Krajine žutom policijskom trakom ograđuje prostor oko “spomenika” Davidu Dragičeviću. Okupljeni građani negoduju, najglasnija je Davidova majka. Policija je u tim trenucima korektna. Obična uniformisana policija dobija pojačanje Jedinice za podršku a prostor ograđen trakom se širi nakon odbijanja novinara da se udalje sa trga. Nakon verbalnog sukoba u kontinuitetu sa policijom, dva policajca odvode Suzanu Radanović. U tom momentu počinju incidenti. Prvi sukob nastaje na trgu a sukobljava se jedan od građana sa nekoliko policajaca. Policija ga obara, hapsi i odvodi. Situacija je u tom trenutku poprilično napeta. Novinari traže informacije ali od prisutnih policajaca niko se ne obraća novinarima. Pojas ograđen trakom i dalje se širi. Na trg dolazi Adam Šukalo ali odlazi u Policijsku upravu da, prema njegovim riječima, vidi šta se dešava sa Davorom Dragičevićem. Na trg dolazi i Branislav Borenović ali i on odlazi u Policijsku upravu da vidi šta se dešava. Uskoro javljaju da je uhapšen Šukalo.

Sukob građana i policije visi u vazduhu. Na trgu je sve više naroda ali i policije. Neki tvrde da policajci govore ekavicu. Policija pokušava da uhapši jednog mladića ali policajcima to ne polazi za rukom jer ga brane građani. Dolazi do naguravanja ali i razmjene udaraca između policajaca u uniformama i građana. Jedinica za podršku još se ne uključuje u sukob.

Na trg dolaze poslanici Draško Stanivuković i Jelena Trivić. Tu su i pojedini lokalni SDS-ovci. Na Trg ponovo dolazi Branislav Borenović. Draško Stanivuković sječe policijsku traku, policija pokušava da ga hapsi i tu počinje novi sukob građana i policije. Nakon mnogo napora na ivici žestokog sukoba, policija uspjeva da uhapsi Stanivukovića. Uhapšen je i Borenović. Uhapšeno je još nekoliko građana.

Sve dok traje saobraćaj glavnom banjalučkom saobraćajnicom i dalje se odvija i prijeti opasnost da neko nastrada u saobraćaju. Naroda je na Trgu sve više. Banjalučka komunalna policija, odnosno banjalučka Čistoća su uklonili sva obilježja sa trga. Potisnuti građani prave nova u neposrednoj blizini policijske trake.

Poslanik Draško Stanivuković vraća se na Trg ali biva ponovo uhapšen kada se obratio građanima. Na građane, među kojima ima i djece i starih, kreće jedinica za podršku. Jedinica za podršku udara nekoliko građana koji su im najbliži. Građani uzvraćaju. Sjedaju na trg, ali im to ne pomaže.

Ispred Palate Republike pedesetak je policajaca Jedinice za podršku. Oni nešto prije 16 časova kreću ka trgu sa kojeg su građani već potisnuti u Park Petra Kočića.

Građani se okupljaju u parku. Dolazi poslanik Nebojša Vukanović. Policija građane poslije 17 časova tjera iz parka a građani odlaze u portu Hrama Hrista Spasitelja. Policija, Jedinica za podršku ide za građanima koji se povlače u dvorište crkve. Sada je u dvorištu crkve mnogo veći broj građana od broja koji je bio na trgu i parku.

Policija u toku dana izdaje dva saopštenja, drugim najavljuju izjave nešto prije 14 časova. Novinari očekuju rukovodioce Policijske uprave čak i ministarstva jer je medija mnogo a interes javnosti nakon svih dešavanja ogroman. Policija je pred novinare poslala portparola.

Rečeno je da su sve akcije policije rađene u kordinaciji sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom koje se nije oglašavalo u toku dana i nije odgovorilo na pitanja o postojanju naloga i razlozima za izdavanje naloga za pretres kuće Davora Dragičevića.

U vrijeme tog pretresa u kući su bila maloljetna djeca Suzane Radanović bez prisustva roditelja a Centar za socijalni rad nije obaviješten, prema priznanju Centra za socijalni rad. Radnici Centra dolaze na teren tek kada ih je o dešavanjima u kući obavijestio advokat porodice Dragičević.

Nema informacija o uhapšenima i jutros i u toku dana. Prema posljednjim informacijama Stanivuković će biti pušten noćas u 3 sata a Šukalo večeras u 23.

Davor Dragičević i dalje je u pritvoru.

“Pravda za Davida” najavila je nastavak okupljanja sutra. Niko od zvaničnika Republike Srpske nije se obratio javnosti. O dešavanjima u Banjaluci izvještavali su mediji u čitavom regionu i Evropi. O Banjaluci danas pisali su “Vašington post” i “Njujork Tajms”.