Milioni bačeni na nepotrebne znakove. Policija kod novog znaka na tranzitu može da reaguje samo u desetak metara od znaka do raskrsnice

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Milioni maraka bačeni su na putevima Republike Srpske samo zbog nepotrebnih znakova čije postavljanje nije bilo potrebno, priča za Gerila info naš sagovornik stručnjak saobraćajno tehničke struke. Na putevima je nebrojeno mnogo znakova ograničenja brzine koji se postavljaju neposredno prije raskrsnica kada njihova zabrana prestaje a mnogo je i nelogično postavljenih znakova za prestanak važenja ograničenja nakon raskrsnica dodaje naš izvor. “Ti znakovi su nepotrebni jer svaki vozač prilikom polaganja vozačkog ispita uči da znak ograničenja brzine važi samo do sljedeće raskrsnice”-kaže naš sagovornik.

Kada je u pitanju najnoviji znak ograničenja brzine na 40 kilometara na čas na dijelu Zapadnog tranzita naš sagovornik pojašnjava da on nije protivzakonito postavljen jer se zbog posebnih uslova brzina može ograničiti na određenom dijelu puta. Nije sporno ni to što je brzina ograničena samo u jednom smijeru ali je nelogično što je znak samo sa lijeve strane puta.

Najveći problem je u tome, dodaje naš sagovornik, što znak nema nikakvu ulogu jer važi svega nekoliko metara. To je tako jer desetak metara nakon znaka nailazi raskrsnica i važenje znaka prestaje. Nakon znaka su dvije raskrsnice a na znaku piše da vrijedi u dužini od 500 metara što nije moguće.

“Policija na osnovu tog znaka može da kazni vozača samo ukoliko zabilježi brzinu veću od 50 kilometara na čas (zakonska tolerancija od 10 kilometara na čas) u tih desetak metara između znaka i raskrsnice za naselje Sunce. Takav je zakon. Nakon tih desetak metara ograničenje je automatski 50 kilometara na čas jer se vozi kroz naselje a kroz naselje je brzina ograničena na 50 ukoliko to nije drugačije regulisano znakom. Nije, jer je važenje znaka ograničenja na 40 prestalo isto kao i ranije ograničenje na 70. Vozači tu ne mogu da voze 70 ili 80 ali mogu 60 jer zakon ne prepoznaje prekršaj do deset kilometara prekoračenja brzine. Dakle policija na tom dijelu tranzita može da kazni one vozače koji voze preko 60, do 60 ne.”-priča za Gerila info stručnjak saobraćajne struke iz Banjaluke.

Naš sagovornik navodi da je nekoliko putnih pravaca posebno zanimljivo kada je broj nepotrebnih znakova u pitanju. Pažnju naročito treba obratiti na pravce Klašnice-Prnjavor i Banjaluka- Kotor Varoš.

Republika Srpska nema evidenciju saobraćajnih znakova a naš sagovornik tvrdi da je više od polovine saobraćajnih kazni zbog prekoračenja brzine u Republici Srpskoj izdato a da nije trebalo da bude.