Hoće li zbog nepoštovanja koncesionog ugovora Srpska izgubiti 100 miliona evra

  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

foto Blic, S. Pašalić

 

Republika Srpska, prema svemu sudeći, izgubiće arbitražni spor težak 100 miliona evra. Tako za Gerilu tvrde odlično informisani izvori. Spor se vodi u Vašingtonu a pokrenuo ga je konzorcijum HES Vrbas zbog toga što u ovom konzorcijumu smatraju da Republika Srpska nije ispunila svoje obaveze nakon što je dala koncesiju na gradnju dvije hidroelektrane Krupa niska i Krupa visoka.

Koncesija je, prvobitno, 2004 godine data bivšem predsjedniku Vlade RS Dušanu Koziću tačnije njegovoj firmi sa sjedištem u Srbiji. Koncesiju je izdala Vlada tadašnjeg premijera Dragana Mikerevića. Za gradnju ovih hidroelektrana pozitivno se izjasnila i Narodna skupština Republike Srpske. Kozić na dobijenu koncesiju dovodi slovenački Viator sa sjedištem u Kopru sa kojim u RS osniva firmu HES Vrbas. Ova firma u projekat uvlači njemačke investitore. Kao investitor se pojavljuje njemačka kompanija RWE, jedna od dvije najveće njemačka kompanije iz područja proizvodnje i distribucije energije.

Konzorcijum HES Vrbas je odradio početna ispitivanja, počeo realizaciju investicije ali uskoro dolaskom Vlade Milorada Dodika 2006 godine počinju problemi. Vlada kao davalac koncesije ne ispunjava svoje obaveze uvođenja koncesionara u posjed i ne dozvoljava koncesionaru da uđe u projekat realizacije investicije. Istovremeno Vlada ne pokreće postupak raskida koncesije.

Vlada je, u međuvremenu, potpisala ugovor sa Hidroelektranama na  Vrbasu kojim Vlada ovoj firmi daje koncesiju na gradnju hidroelektrane kod mosta u Krminama, uzvodno od Krupe na Vrbasu. U sklopu tog ugovora piše da HE Bočac odnosno Hidroelektrane na Vrbasu na sebe preuzimaju sve eventualne sporove i troškove koji mogu nastati zbog davanja koncesije. A mogu jer je Vlada još 2004 godine dala koncesiju na gradnju dvije hidroelektrane, tvrde naši izvori. Koncesija Hidroelektranama na Vrbasu je data iako je u toku arbitražni spor u Vašingtonu sa odštetnim zahtjevom prema Republici Srpskoj.

Iz ministarstva industrije Republike Srpske nisu odgovorili ni na jedno od pitanja koja smo im poslali 22 avgusta.

Vladu odnosno resorno ministarstvo smo pitali kojim interesima se Vlada RS rukovodila kada je dala koncesiju Hidroelektranama na Vrbasu na gradnju hidroelektrane na Vrbasu kod mosta u Krminama u Krupi na Vrbasu s obzirom da je Vlada već dala koncesiju na gradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu od kojih je jedna u blizini one koju planira da grade HEV?

S obzirom na pokrenut arbitražni postupak tražili smo stav ministarstva po ovom pitanju kao i odgovor na pitanje da li je Republika Srpska angažovala pravni tim koji treba da je zastupa u ovom slučaju.

Budući da u ugovoru između Vlade i preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu piše da ovo preduzeće preuzima sve posljedice ukoliko arbitražni postupak bude štetan po RS ministarstvo smo pitali ukoliko se to zaista desi hoće li HEV preživjeti gubitak spora na arbitraži?

U Hidroelektranama n Vrbasu su bili ažurniji kada su odgovori u pitanju. Oni pojašnjavaju da su i dalje opredjeljeni za gradnju HE Krupa.
“ZP HE na Vrbasu je opredjeljeno da zajedno sa Vladom RS i nadležnim ministarstvima nastavi sa aktivnostima koje će dovesti do toga da se uđe u realizaciju novog energetskog objekta odnosno sljedeće energetske stepenice na Vrbasu. Samo ne radi se o “Krupoj Niskoj” čija je kota bila predviđena 228 m.n.m. već smo vodeći računa o interesima i drugih odnosno o multifunkcionalnom korišćenju voda Vrbasa uradili idejni projekat u kome HE Krupa egzistira sa kotom 217,5 m.n.m. i sada smo u fazi kada očekujemo dobijanje koncesije za realizaciju ovog projekta kako bi smo nastavili sa aktivnostima.”- piše u odgovoru HE na Vrbasu od 31 avgusta.
U Hidroelektranama na Vrbasu tvrde i da ne postoji nikakav rizik po ovo preduzeće zbog pokrenutog arbitražnog spora u Vašingtonu jer nije pokrenut spor u Ženevi zbog nepostojanja pravnog osnova već u Vašingtonu po osnovu sporazuma BiH i Slovenije.
(nastaviće se…)