GERILA ISTRAŽUJE: „Drug član“ ili kako stranke sistematski uništavaju kulturu RS

  • 65
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ljiljana Labović će, po izvorima portala Gerila.info, biti novi direktor Dječijeg pozorišta RS i to samo po sebi nije nikakva novost. Predrag Bjelošević je otišao u penziju i neko naravno treba da ga naslijedi.

Pravi početak ovog teksta, iskren i brutalan, bi bio: Socijalistička partija Republike Srpske je „dobila“ mjesto direktora Dječijeg pozorišta i, pošto nije imala kandidata odgovarajuće struke, dala se u potragu za  novim članom koji bi preuzeo navedenu funkciju. Problem je međutim što su umjetnici poprilično svojeglavi ljudi pa su ih svi listom odbili, a manji broj onih koji jesu članovi stranaka su već u nekim drugim strankama i samim tim – nisu odgovarajući. Uslov da postanete direktor neke od institucija je da ste član stranke koja je dobila odgovarajuću poziciju i da pristanete da 5% od svoje mjesečne plate uplaćujete u kasu partije koja vas je ustoličila na tu poziciju. Ovo je praksa u svim strankama i tu Socijalisti RS nisu izuzetak.

Labovićka je već poznati stranački foteljaški preletač (SDS-NDP-SP, odnosno Muzej savremene umjetnosti RS- Narodno pozorište RS – (uskoro)Dječije pozorište RS) i njeno najnovije imenovanje je izazvalo ogromno negodovanje intelektualaca Banjaluke i Republike Srpske. U jeku izborne kampanje za prošle lokalne izbore, zdušno je vodila kampanju Dragana Čavića za novog gradonačelnika Banjaluke, ali pošto znamo kako su izbori završili – promijenila je jato i pristupila socijalistima. Nije poznato kada je Labovićka dobila člansku knjižicu SP RS ali će Gerila.info insistirati na odgovoru, jer imamo nepotvrđene informacije da je tu bilo doslovno pred njeno najavljeno imenovanje za direktora Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Bitno je spomenuti da gospođa Labović nije jedini (na žalost) stranački kadar na poziciji direktora kulturnih institucije RS. Prošle godine, poziciju direktora Muzeja RS je preuzeo Miladin Savić, takođe kadar Socijalističke partije RS, koji je svoj mandat započeo, prema napim izvorima, koktelom na slavskom stolu i koji je za umjetničku instalaciju mislio da je u pitanju elektroinstalacija. Jedan u nizu podobnih je i „neuništivi“ Nenad Novaković, stručnjak za sve, direktor Narodnog pozorišta RS i kadar SNSD-a.

Vratimo se na Dječije pozorište. Predrag Bjelošević, dosadašnji direktor, je napunio 65 godina života i  40 godina staža i samim tim stekao preduslove da ode u zasluženu penziju. Međutim to se dogodilo u sred njegovog mandata tako da je, kako saznajemo, gospodin Bjelošević potegao stranačke veze čak do predsjednice Vlade RS koja je naložila nadležnom Ministarstvu da mu nađu odgovarajuću poziciju – Savjetnik direktora Dječijeg pozorišta RS. Treba li da napominjemo da ova funkcija  uopšte ne postoji niti je postojala za vrijeme mandata upravo – Predraga Bjeloševića, koji je pod izgovorom uštede budžeta svojevremeno obavljao i funkciju generalnog direktora i umjetničkog direktora Dječijeg pozorišta, kao i funkciju direktora Međunarodnog festivala za djecu, a sada bi da se uvede nova funkcija baš za njega i to na uštrb tog istog budžeta. O zakonima da i ne govorimo. Ostaje da vidimo kakvu će „magiju“ da izvede Vlada RS ukoliko bude morala da usliši sve želje Predraga Bjeloševića, a do tada jedna od naših republičkih ustanova kulture biće do daljenjeg bez uprave.

Do sada ste u drugim medijima čitali hvalospijeve o dotičnim  i intervjue u kojima su vajni menadžeri kulture „mlatili praznu slamu“. Gerila.info će se pozabaviti njihovom stranačkom pozadinom ali i time šta je svako od njih uradio i radi za vrijeme svog mandata.

Pratite nas.

 

redakcija

GERILA.info