Doktori iz Republike Srpske najavili štrajk, nastavljen verbalni rat sa ministrom Bogdanićem

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nastavlja se rat između strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske i resornog ministra Dragana Bogdanića.

Kao što je već prije nekoliko dana najavljeno, sindikat doktora medicine najavio je za srijedu 19.09. u 11 časova štrajk upozorenja, a danas je došla potvrda o tom događaju.

Doktori su medijima dostavili saopštenje u kojem navode da su se na ovaj korak odlučili jer je štrajk jedino rješenje protiv surove eksploatacije zdravstvenih radnika.

„Štrajk upozorenja se provodi kao postupak organizovanog prekida rada u navedenim granama djelatnosti u svim javnim zdravstvenim ustanovama u trajanju do 30 minuta. Štrajk upozorenja se organizuje u cilju ostvarivanja prava na zaštitu profesionalnih ekonomskih i socijalnih prava, kao i zaštiti dostojanstvo rada  doktora medicine, medicinskih setara i tehničara, zdravstvenih saradnika i ostalih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama“, navedeno je u saopštenju sindikata.

Iz strukovnog sindikata doktora medicine „napominju da ova radikalna sindikalna mjera nije usmjerena protiv bilo kojeg poslodavaca u javnim zdravastvenim ustanovama u Republici Srpskoj, nego protiv dugogodišnje drske, arogantne i rigidne politike Vlade Republike Srpske i resornog ministra Dragana Bogdanića prema zdravstvenim i drugim radnicima koji su ne svojom krivicom dovedeni u izuzetno težak socijalni i materijalni položaj da su prinuđeni da se sa porodicama trajno iseljavaju iz Republike Srpske.

Zato tražimo da Vlada Republike Srpske obezbjedi sve potrebne uslove da se u javnim zdravstvenim ustanovama konačno prekine sa praksom „rada na crno“, da se povećaju plate, da se primanja zdravstvenih radnika konačno urede pravednim kolektivnim ugovorom, da se radnicima u zdravstvu prizna pravo na isplatu odvojenih naknada za topli obrok, regres, prevoz i jubilarne nagrade, kao i da se konačno ukine nakaradni zakon o platama i uspostavi iskren, trajan i fer socijalni dijalog.

Skrećemo pažnju javnosti da nas je na konačnu odluku da primjenimo radnikalne sindikalne mjera prinudila postojeća vlast koja je kršeći odredbe Ustava i drugih propisa Republike Srpske, kao i ratifikovanih konvencija Međunarodne organizacije rada o univerzalnim pravima radnika i njihovih reprezentativnih sindikata, jednostrano i vrlo drsko nametnula novi Zakon o platama zdravstvenih radnika uz medijski gromoglasno najavljeno povećanje plata od 30 konvertibilnih maraka, a što za nas predstvlja vrijeđanje dostojanstva radnika i neviđenu predizbornu političku lakrdiju i istorijski nonsens aktuelne Vlade Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

S druge strane, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić kaže da štrajk u zdravstvu Srpske, po zakonu, može da organizuje samo većinski, reprezentativni sindikat.

Govoreći o zahtjevima dijela medicinara za povećanjem plata, Bogdanić je sinoć gostujući na banjalučkoj ATV rekao da u zdravstvu Srpske postoje četiri sindikata i da samo iz jednog dolaze zahtjevi za povećanjem plata od 25 odsto i upozorenja da bi ljekari mogli da stupe u štrajk, ali ne i iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske koji je reprezentativni sindikat u zdravstvu Srpske.

GERILA OTKRIVA: Zdravstvenim radnicima povećavana primanja pred izbore, a smanjivana poslije izbora (FOTO)

“Bila su četiri sindikata i kad sam došao na mjesto ministra i samo je jedan, kako oni kažu među sobom, bio ministrov, a ona tri su bila kontra ministra. Danas, poslije mojih pet ministarskih godina, tri su, pod znacima navoda, ministrova, a jedan je protiv ministra. Legitimno je to sve, ali postoji zakon. Po zakonu se zna šta i kako se radi i ja kao ministar ću uvijek poštovati one koji poštuju zakon i kad je u pitanju štrajk i sve drugo. Štrajk po sadašnjem zakonu može da organizuje samo većinski, reprezentativni sindikat. U ovom momentu to je Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Srpske sa gospodinom Milenkom Granulićem na čelu”, izjavio je sinoć Bogdanić.

Ipak, sindikalci napominju da je njihov štrajk u potpunosti zakonit jer su jedini reprezentativni sindikat u granama djelatnosti medicinske stomatološke prakse i bolničkoj djelatnosti, te prema tome, jedini pozvani da organizuju štrajk u tim granama.

Podsjećamo, da sukob oko reprezentativnosti sindikata traje već nekoliko mjeseci, otkako su doktori tražili smjenu ministra Bogdanića.

Ipak, Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite potvrdilo reprezentatitivnost Strukovnog sindikata doktora medicine RS, o čemu je naš portal prvi pisao.