Banka protiv dvojnog državljanstva, državljani SAD i BiH imaju problem da pristupe računu

  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Edina Mahmutović za Gerila info tvrdi da njoj odnosno njenoj majci NLB banka u Banjaluci podizanje novca sa majčinog računa u toj banci uslovljava odustajanjem od državljanstva Bosne i Hercegovine.

Mahmutovići imaju dvojno državljanstvo BiH i SAD a u BiH su na godišnjem odmoru koji su iskoristili da prodaju stan u Banjaluci. Kupac stana je novac uplatio na račun majke Edine Mahmutović u NLB banci i tada, priča Edina za Gerila info, počinju svi problemi.

Edina Mahmutović

“Majci je istekla BiH lična karta ali je na uvid pokazala pasoš BiH. U banci su napravili problem jer je pasoš izdat u ambasadai BiH u Čikagu (generalni konzulat BiH). Od tada, i to traje danima, odbijaju da nam dozvole korištenje računa na bilo koji način. To je račun na koji majka prima penziju godinama. Mi hoćemo da ona izvadi novu ličnu kartu i išli smo u CIPS ali ta procedura traje predugo a mi se uskoro vraćamo za Ameriku.”- kaže Edina za naš portal.

Edina Mahmutović uvjerava da su je iz banke slali po gomilu papira od kojih neke nije ni mogla da izvadi, da su joj dali da popuni zahtjev za otvaranje nerezidentnog računa i slično. Ukratko, prave problem, tvrdi Edina, zbog toga što imaju državljanstvo BiH pored američkog. Edina priča da joj nije jasno kakve veze sa tim ima bilo koja banka i da je to pitala i službenike NLB banke u Banjaluci ali da jednostavno rješenja problema nema.

Mahmutovići tvrde da posjeduju i sve papire da ništa ne duguju državi Bosni i Hercegovini.

Gerila info je tražila pojašnjenje od NLB banke u Banjaluci. Od banke smo tražili da nam ispričaju svoju verziju priče ali iako nam je obećano da ćemo odgovor dobiti u ponedeljak 6 avgusta odgovor nije stigao.

Banku smo pitali sljedeće a pitanja smo poslali 3 avgusta:

1. Edina Mahmutović tvrdi za portal Gerila info da njenoj majci koja ima račun u NLB banci nije dozvoljen pristup računu na bilo koji način jer joj je istekla lična karta iako ima validan pasoš BiH.
Na taj račun uplaćen im je iznos od stana koji su prodali u Banjaluci a tvrde i da je prodaja zbog problema sa bankom sada propala. 
Edina Mahmutović tvrdi i da je u banci uslovljena odustajanjem od državljanstva BiH da je maltretirana od strane službenika i da su od nje traženi papiri koje nije moguće izvaditi u RS. Tvrdi i da joj je u banci rečeno da je problem što imaju pasoše BiH koji su izdati u ambasadi BiH u Čikagu.
Da li je to tačno i ukoliko jeste kakve veze banka ima sa izdavanjem pasoša , dvojnim državljanstvima i pitanjem nerezidentnih stanovnika.
2. Da li je moguće pristupiti ličnom računu u vašoj banci uz validan pasoš BiH?
3. Molim vas da mi pojasnite da li i kakve veze ima to što korisnik ličnog računa u vašoj banci ima dvojno državljanstvo, ukoliko ima veze da li je u pitanju samo dvojno državljanstvo sa SAD ili u obzir dolaze i dvojni državljani BiH i Srbije ili BiH i Hrvatske?
Tekst sa stavovima porodice Mahmutović biće objavljen na sajtu Gerila info pa Vas molimo da nam dostavite odgovore kako bi čitaoci imali potpunu informaciju.

Mahmutovići kažu da su na kraju bili prinuđeni da prekinu sav započeti posao oko prodaje stana. Banka je vratila novac na račun kupca i na taj način napravila i tom kupcu dodatni problem oko stambenog kredita. Tvrde i da im je propao godišnji odmor, a da će pravdu i nadoknadu štete tražiti na sudu.
Ukoliko iz banke odgovore na pitanja odgovore ćemo objaviti.