Bahatost ili potreba? Na tranzitu osvanulo ograničenje brzine na 40 kilometara na sat

  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Iznenađenje ili ne tek na Zapadnom tranzitu u Banjaluci osvanuo je znak ograničenja brzine na 40 kilometara na čas. Novi znak ograničenja dolazi nakon relacije na tom dijelu tranzita gdje je brzina ograničena na 70 kilometara na čas. Ispod znaka piše da je brzina ograničena na 40 kilomtara na čas narednih 500 metara što je otprilike do sljedećeg kružnog toka na kojem se spajaju tranzit i saobraćajnica koja iz centra grada vodi ka naselju Lauš. Zanimljivo, u istom pravcu samo u suprotnom smjeru nema ograničenja brzine na 40 kilometara na čas i tu je ograničenje i dalje na 70.

Do sada nije bilo obrazloženja postavljanja najnovijeg ograničenja brzine na ovom dijelu puta. Podsjećamo, radi se o tranzitnoj cesti i ograničenje na 40 kilometara na čas je u najmanju ruku nelogično. Na dvadeset metara od postavljenog znaka ograničenja brzine nalazi se pasarela.

Ono što je, takođe, vrlo zanimljivo jeste to da je vrlo upitno koliko dugo znak ograničenja brzine na 40 kilometara na čas ima djelovanje po zakonu o bezbjednosti saobraćaja jer se nekoliko metara od znaka nalazi isključenje ali i uključenje na tranzit a po zakonu svi znakovi ograničenja prestaju nakon prve raskrsnice. Gerila info o ovom fenomenu već je pisala i konsultovala stručnjake iz saobraćajne oblasti koji su potvrdili da na putevima Republike Srpske ima mnogo znakova ograničenja brzine koji ne bi trebalo da budu postavljeni gdje su postavljeni a i na osnovu kojih vozači budu kažnjeni iako njihovo važenje zbog raskrsnica nakon njih prestaje da važi.

Nedaleko od najnovijeg znaka ograničenja brzine na Zapadnom tranzitu nalaze se dvije raskrsnice.

Republika Srpska, inače, nema evidenciju postavljenih znakova što znači da se ne zna ni koliko znakova postoji ni gdje su postavljeni ali i da se očigledno mogu postavljati bilo gdje.

nastaviće se…