ANALIZENASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Reakcije na najavu uvođenja vanrednog stanja. Ima li potrebe za davanjem većih ovlaštenja Vladi? Može li doći do zloupotreba?

Narodna skupština Republike Srpske će u subotu da zasjeda i, vrlo izvjesno, proglasi vanredno stanje u Republici Srpskoj. To još nije u potpunosti izvjestan scenario jer Kolegijum republičkog parlamenta tek u petak treba da zasjeda ali je takav scenario najavio, iako mu to nije i nadležnost, član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik.

U Republici Srpskoj je trenutno, zbog krize uzrokovane virusom korona vanredna situacija, a vanredno stanje može da proglasi samo Narodna skupština koja nije zasjedala od početka krize.

Zakon o Vladi RS
Zakon o Vladi RS

Poslanik Nebojša Vukanović smatra da vlast i u trenutnoj vanrednoj situaciji ima dovoljno mogućnosti da djeluje u borbi sa virusom korona. Boji se zloupotreba i obračuna sa neistomišljenicima kao i djelimičnog ili potpunog gušenja slobodnih medija.

Nebojša Vukanović / FOTO: GERILA
Nebojša Vukanović / FOTO: GERILA

“Potpuno nepotrebna i suluda odluka, jer u vanrednoj situaciji imaju sve mogućnosti da se bore sa pandemijom, ali režim želi da dodatno stegne okove, pojača represiju, obračuna se sa neistomišljenicima, pokuša ugušiti slobodne medije koji nisu pod kontrolom vlasti i svaku kritiku. Nismo u ratnom stanju, niko u Srpskoj još nije umro od korona virusa, i nema nikakve osnove za uvođenje vanrednog stanja osim da se izvrši dodatni pritisak na neistomišljenike, suspenduje Narodna skupština RS, dodatno zloupotrijebe sve institucije”, kaže za Gerilu narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a, takođe sumnja u namjere onih koji predlažu i onih koji će u subotu prema dosadašnjim iskustvima da izglasaju vanredno stanje. On se boji finansijskih zloupotreba i podsjeća na milione prikupljene u Fond solidarnosti nakon poplava, a čije trošenje niko nikada nije opravdao.

Miladin Stanić / FOTO: GERILA
Miladin Stanić / FOTO: GERILA

“Oni su već neke stvari uradili kao da je uvedeno vanredno stanje. U Republici Srpskoj se ne zna ni ko pije ni ko plaća. Nije sporno uvesti vanredno stanje ako je neophodno, ali Srpska u to ulazi nespremna i sa aspekta zdravstva i sa ekonomskog aspekta . Bez robnih rezervi se ne može normalno funkcionisati. Suština je što više političkog pritiska na političke neistomišljenike, a RS je i materijalno i ljudski nespremna da izdrži vanredno stanje”, smatra Miladin Stanić.

Dejan Lučka iz banjalučkog Centra za ljudska prava kaže da je teško detaljnije komentarisati najavu dok se ne vidi šta je namjera uvođenja vanrednog stanja i dok se to ne uporedi sa ustavima i zakonima.

Dejan Lučka (Centar za ljudska prava) / FOTO: facebook Dejan Lučka
Dejan Lučka (Centar za ljudska prava) / FOTO: facebook Dejan Lučka

“U ovo krizno vrijeme je najpotrebnije da se apsolutno svi državni organi drže ustava, zakona, međunarodnih standarda koje je država prihvatila i ostalih akata koji su donijeti i da postupaju u skladu sa njima. Određena prava se mogu privremeno ograničiti, ali se to mora uraditi samo u neophodnom obimu, u skladu sa ustavnim i zakonskim procedurama, u cilju zaštite zdravlja i života ljudi. Prekoračenja ovlašćenja u ovakvim trenucima se ne smiju događati. Propisi postoje, procedure postoje, nadležnosti postoje… i moraju se striktno poštovati, pa i u vanrednom stanju”, pojašnjava Lučka za naš portal.

Ustav RS
Ustav RS

Poslanik SDS-a Davor Šešić kaže da je bitno čuti koje mjere Vlada namjerava da preduzme da bi se moglo reći hoće li ili neće biti zloupotreba.

Davor Šešić / FOTO: GERILA
Davor Šešić / FOTO: GERILA

“Vidimo da i druge države proglašavaju vanredno stanje i tu mogućnost predviđa i naš Ustav. Suština je da se privremeno neka ovašćenja prenose sa Narodne skupštine na Predsjednika i Vladu. Ostaje da vidimo kako će Vlada koristiti ta ovašćenja u narednom periodu, ali bismo svakako trebali dobiti spisak mjera koje Vlada namjerava preduzeti, kako bismo bili sigurni da neće biti zloupotrebe tih ovlašćenja”, kaže Davor Šešić.

Tanja Topić, politički analitičar
Tanja Topić, politički analitičar

Politički analittičar Tanja Topić smatra da ni u jednom društvu nije dobro pročitati rukopis “čvrste ruke”. “Ako je uvođenje vanrednog stanja opravdano zbog javnog zdravlja, onda je to u redu. Međutim, problemi su već u samoj najavi i procedurama koje nisu usklađene sa Ustavom i tu bi zapravo glavnu ulogu morao odigrati Ustavni sud pazeći da se ne naprave zloupotrebe i da ne dodje do grubog kršenja. Odluku o uvođenju vanrednog stanja saopštavaju i uvode ga osobe koje nemaju tu ustavnu nadležnost čime se nastavlja derogiranje zakonodavne vlasti. Sam način zapravo doprinosi daljem bacanju straha među građanima i podsticanju panike. Ovakve odluke se moraju dobro obrazložiti, pojasniti, a prijetnje da će mjere biti još strože i da će potrajati stvaraju zebnju”, kaže Tanja Topić za Gerila.info.

Aleksandar Trifunović, urednik magazina Buka, tvrdi da se mora biti naročito obazriv, kao i da u iza kulisa ove krize mogu da stradaju nezavisni mediji i sloboda govora.

Aleksandar Trifunović / FOTO: facebook Aleksandar Trifunović
Aleksandar Trifunović / FOTO: facebook Aleksandar Trifunović

“Situacija jeste ozbiljna i sve zemlje okruženja su poduzele mjere u skladu sa tim. Niko ne osporava mjere, ali sve do onog dijela u kom bi mogle da naruše lična prava pojedinca i više od potrebnog u ovom trenutku. Na taj strah i bojazan upozravaju vodeći svjetski mislioci koji komentarišu krizu zbog korona virusa i koji se boje da bi ovakve vanredne mjere mogle na duže staze da ojačaju totalitarne države i smanje demokratiju. U Srpskoj je medijska scena pod ogromnom kontrolom vladajuće stranke, čak imaju i svoje privatne medije, smanjenjem oglašavanja i firmi koje se oglašavaju i to malo medija koje konstruktovno kritikuje poteze vlasti biće pod velikim pritiskom da nastave svoj rad. Ako se pri tome ne zna ko to odlučuje sta je lažna vijest, šta širenje panike, podsjećam da imamo pravo da budemo obazrivi i zapitamo se kako će institucije u narednom periodu da rade i zadrže profesionalizam, jer poslednjih dana o korona virusu i mjerama u Srpskoj priča mnogo vise Milorad Dodik, član Predsjednišštva BIH, nego entitetski funkcioneri”, kaže novinar i urednik magazina Buka, Aleksandar Trifunović.
Sjednica u svakom slučaju mora da bude otvorena za javnost, napominje poslanik PDP-a Draško Stanivuković.

Draško Stanivuković / FOTO: GERILA
Draško Stanivuković / FOTO: GERILA

“Posebna sjednica treba da bude otvorena za javnost jer ne vidim razlog da se bilo šta krije od naših građana.

Posebnu sjednicu treba da najavljuje ili predsjednik Republike Srpske ili predsjednik Narodne skupštine RS koje mi očigledno nemamo, jer samo jedan čovjek radi sve , a ne institucije.

Po svim izjavama koje smo do sada vidjeli akcenat će biti na brzoj izmjeni Zakona o zaduženju, dugu i garancijama RS gdje će nas dodatno zadužiti i pokazati da u svim ovim godinama nema akumuliranog prihoda od poreza, doprinosa, akciza i svih drugih nameta koji su godinama povećavani, a koje su građani plaćali i koji u ovom kriznom periodu treba da budu na korist svih nas, pogotovo onih radnika čija su radna mjesta ovom situacijom ugrožena”, kaže poslanik Draško Stanivuković.

Republika Srpska, inače, nije zvanično proglasila stanje epidemije, a neki od naših sagovornika uvjeravaju kako je u takvoj situaciji kada stanje epidemije nije proglašeno, nemoguće proglasiti vanredno stanje zbog epidemije virusa korona.

GERILA.info

Ostavite komentar