EKONOMIJANOVOSTI

“Prointer” definitivno ušao i u posao sa tehničkim pregledom vozila

prointer, tehnički pregled automobila

Konzorcijum koji čine “Centar za automobilsko inženjerstvo” i “Prointer itss” izabran je kao stručna institucija za tehničke preglede vozila u Republici Srpskoj.

prointer, tehnički pregled automobila

Ovo je navedeno u dopisu Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, koji je upućen svim stanicama tehničkog pregleda.

U dopisu koji je potpisao ministar saobraćaja Đorđe Popović, navodi se da novoizabrani konzorcijum u narednom periodu planira da obiđe sve stanice tehničkog pregleda radi instalacija i puštanja u rad novog softvera, te upoznavanja osoblja stanica sa novim softverom.

Dosadašnja stručna institucija, to jeste Konzorcijum koji čine i javni univerziteti iz Republike Srpske obaviće dosada ugovorene obaveze, nakon čega kompletan posao preuzima novi konzorcijum, koji čini “Centar za automobilsko inženjerstvo” i “Prointer”.

Podsjećamo, mediji su prije dva mjeseca objavili da će vlasnici automobila, kamiona, autobusa i motora u Republici Srpskoj, prilikom svake registracije vozila, najmanje četiri marke davati kompaniji “Prointer” i njenim partnerima.

Stručna institucija vodi informacioni sistem u kojem su uvezane sve stanice tehničkog pregleda, vrši kontrolu rada njihovog rada, obučava osoblje, vodi podatke o licencama i sertifikatima, a za svoj rad ima zagarantovanih osam odsto od svakog tehničkog pregleda.

Tehnicki pregled- prointer

S tim je stavljena tačka na žalbu konzorcijuma koji je ovaj posao obavljao od 2009. godine.

Portal Capital je krajem februara ove godine objavio da je prilikom žalbe dosadašnji izvršilac posla tražio da se “Prointer” sa svojim partnerima eliminiše iz izbora, jer kako ocjenjuju ne ispunjava ni tehničke ni materijalne uslove tražene konkursom.

Takođe, oni su ukazivali i na niz propusta koji je pratio proces izbora, a koji prema njihovim tvrdnjama nisu slučajni.

Ovaj konzorcijum je u prijavinaveo da nisu ispunjeni uslovi u pogledu potrebnih kadrova niti po pitanju potrebne opreme.

“Odabrani učesnik je izvrgao ruglu kompletan Javni konkurs prikazujući umjesto traženih mjernih uređaja i opreme za ispitivanje vozila i motora samo fotografije makete takve opreme, ali ne i pravu opremu niti dokaz o njenom posjedovanju”, navodi se u prigovoru.

Isto tako, prema pisanju Capitala, resorno ministartvo nije odgovorilo ko su bili članovi komisije koja je izabrala novi Konzorcijum, kao i na koji način je izvršeno bodovanje prijava.

Kako je tad navedeno, “ako se uzme u obzir da se u Srpskoj godišnje registruje oko 400.000 vozila, najviše putničkih, gdje cijena tehničkog pregleda za njih iznosi 54 marke, to znači kako će Stručna komisija svake godine inkasirati minimalno 1,7 miliona KM”.

Prethodni izvođač posla ovaj posao je radio 10 godina.

izvor: gerila.info

Comment here