DRUŠTVONOVOSTI

Pravda prespora kada su na optuženičkoj klupi “poznati”

Suđenje A.Š. sinu poznatog banjalučkog privrednika je prekinuto i ne zna se kada će biti nastavljeno, saznaje Gerila.info, a skandaloznu odluku banjalučki Okružni sud donio je i u slučaju bivšeg ministra prosvjete RS Nenada Suzića optuženog za obljubu djevojčice (13).

A.Š. je uhapšen još u oktobru 2017. godine, ali se sve vrijeme brani sa slobode. Javnost je ostala šokirana saznanjem da je riječ o licu koje je osumnjičeno za bludničenje nad djecom, zbog čega je i uhapšen. Uz pomenuta krivična djela polno nasilje nad djetetom, sumnjičen je i za teški oblik nasilja u porodici.

Ipak, Tužilaštvo je, na kraju, podiglo optužnicu samo za krivično djelo nasilje u porodici, a prema saznanjima Gerile, ključnu ulogu u svemu je imao i politički i privredni uticaj pomenute porodice, to jeste, veza sa najvećom političkom partijom u Banjaluci.

Ilustracija: nasilje u porodici, FOTO: centarzabezbednost.org

Prema evidenciji Okružnog suda Banjaluka posljednje ročište u ovom slučaju bilo je zakazano u januaru ove godine, ali je odgođeno.

Zbog novonastale situacije, te činjenice da se nije zakazao nastavak suđenja, obratili smo se upitom Okružnom sudu u Banjaluci odakle je stigao odgovor da će suđenje biti nastavljeno kada se obavi vještačenje zatraženo na zahtjev odbrane?!

Sve ovo bi možda i bilo normalno da se sa ovakvim načinom izvođenja dokaza ne odugovlače sudski postupci u nedogled, koji onda ulaze u zastaru. Posebno je interesantno da se na ovakve zahtjeve advokata nailazi mahom u postupcima u kojima su na optuženičkoj klupi “poznate i uticajne ličnosti”.

-Predmet protiv optuženog A.Š. nije okončan. Spis se trenutno nalazi na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu radi vještačenja po prijedlogu odbrane, te će nakon vraćanja istog biti nastavljen glavni pretres- navodi se u odgovoru Okružnog suda u Banjaluci.

Podsjećanja radi, A.Š. optužen je za nasilje u porodici i ukoliko se dokaže krivica i ukoliko sud bude sudio po slovu zakona, prijeti mu zatvorska kazna.

Tokom istrage, Policiji su dostavljene šokantne fotografije u čijoj glavnoj ulozi je osumnjičeni A.Š. (ime poznato redakciji) pa se u početku polemisalo da bi nasilni sin poznatog privrednika u prehrambenoj industriji mogao biti optužen i za mnogo teže krivično djelo, ali banjalučko tužilaštvo odlučilo se ipak, za nasilje u porodici i to najteži oblik zbog čega se postupak i vodi pred Okružnim sudom u Banjaluci.

Takođe, u izjavi za medije, bivša supruga A.Š. u nekoliko navrata je tvrdila da je trpila dugogodišnje porodično nasilje od bivšeg supruga.

Suđenje A.Š. je zatvoreno za javnost i na njemu novinari ne mogu prisustvovati.

U slučaju Nenada Suzića pokušava se diskreditovati 13.godišnja žrtva

Maratonski je proces i u slučaju bivšeg ministra prosvete RS Nenada Suzića optuženog za teško krivično delo obljube nad djetetom mlađim od 15 godina. Ni u ovom postupku novinari ne mogu prisustvovati suđenju, pa smo se obratili upitom Okružnom sudu u Banjaluci kako bi provjerili da li je okončano suđenje barem u ovom slučaju.

Nenad Suzić, optužen za obljubu nad djetetom
Nenad Suzić, optužen za obljubu nad djetetom

-Predmet protiv optuženog N.S. nije okončan, u toku je glavni pretres na kojem je javnost još uvijek isključena- odgovorili su iz banjalučkog Okružnog suda.

Izvor Gerila.info otkrio je da se je u ovom slučaju došlo do skandalozne odluke suda koji je, kako bi izašao u susret odbrani optuženog, tražio nešto što nikome do sada nije palo na pamet.

Naime, prvo je Suzićev advokat tražio od Centra za socijalni rad Banjaluka da dostavi sve što je tokom istrage i ranije rađeno sa djevojčicom – žrtvom seksualnog nasilja, te njenim roditeljima, a sve u cilju diskreditacije žrtve. Ovaj zahtjev je CSR odbio.

Zatim je Okružni sud u Banjaluci, odnosno postupajući sudija u ovom predmetu uputio identičan zahtjev koji je takođe odbijen.

-Nakon toga se sudija žalio Ministarstvu koje je donijelo rješenje o vanrednom nadzoru nad radom Centra za socijalni rad Banjaluka koji treba uslijediti- objasnio je izvor Gerila.info iz pravosuđa.

Bivši ministar prosvjete RS Nenad Suzić uhapšen je 5. juna prošle godine zbog sumnje da je obljubio djevojčicu (13). Policija je tek dan kasnije saopštila da je uhapšen osumnjičeni za teško krivično djelo.

Dva dana kasnije, Suzić koji je bio zaposlen na mjestu nastavnika u zvanju redovnog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, udaljen je sa tog radnog mjesta.

U pritvoru je proveo pola godine, nakon čega je pušten da se brani sa slobode uz mjere zabrane da se ne sastaje sa žrtvom i da joj ne prilazi bliže od 100 metara.

Optužnica protiv Suzića podignuta je 30. septembra prošle godine.

Suziću je na teret stavljen jedan od najtežih oblika krivičnog djela obljube nad djetetom mlađim od 15 godina za koje se izriče minimalna kazna od osam godina robije.

Izvor Gerila.info iz istrage objasnio je da je novi slučaj seksualnog zlostavljanja otkriven nakon intervencije škole koju pohađa djevojčica.

Nakon što je pred više stručnjaka ispričala šta se događalo u kući osumnjičenog, nadležni su potvrdili da trinaestogodišnja učenica osnovne škole govori istinu, nakon čega je Suzić i uhapšen.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i policije tek dan nakon hapšenja osumnjičenog saopšteno je da je zbog krivičnog djela obljube nad djetetom mlađim od 15 godina uhapšen osumnjičeni N. S.

Gerila.info

Comment here