DRUŠTVONASLOVNA

Srđan Rajčević: “Republika Srpska će snositi troškove školovanja studenata, njihovo je samo da budu dobri studenti”

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević. FOTO: atvbl.com.

Najveća novina za javne univerzitete biće stimulativna mjera Vlade Republike Srpske, koja predviđa da se za svaku akademsku godinu izdvoji oko 2,5 miliona KM za najbolje studente, izjavio je za ATV ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

“Sa tim želimo da poručimo najboljim redovnim studentima da će Republika Srpska snositi troškove njihovog školovanja, a da je njihovo samo da budu dobri studenti.”

Rajčević je, između ostalog, istakao da se među važnijim novitetima u Zakonu o visokom obrazovanju, koji je prije nekoliko dana usvojila Narodna skupština Republike Srpske, nalaze i kratki studijski programi, namijenjeni onima koji što prije žele da izađu na tržište rada.

“Njima nisu potrebne akademske kvalifikacije, nego sertifikati, da bi se što prije iskazali u zanimanju koje obavljaju”, dodao je Rajčević.

Republika Srpska je pokazala hrabrost da napravi radikalne i krupne reformske poteze u oblasti visokog obrazovanja, dodao je Rajčević, koji se nada da će i ostali nivoi vlasti u BiH da prate taj primjer da se ne bi stvarao disbalans.

Prema njegovim riječima, Zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske je drugi ključni zakon, na kojem se bazira reformski proces u visokom obrazovanju, jer je činjenica da bez kvaliteta ne može da se postigne puno.

Da sumiramo Rajčevićeve poruke:

  1. Republika Srpska će finansirati školovanje najboljih studenata, njihovo je samo da uče;
  2. Studentima koji žele što prije da izađu na tržište rada nisu potrebne akademske kvalifikacije nego sertifikati kako bi se što prije iskazali u zanimanju koje obavljaju;
  3. Republika Srpska je napravila radikalne i krupne reformske poteze u oblasti visokog obrazovanja;
  4. Bez kvaliteta ne može da se postigne puno.

Rajčevićevem porukama da studenti treba samo da uče, da su onima koji žele što prije da počnu da rade potrebni samo sertifikati, da je Republika Srpska reformisala visoko obrazovanje i da je kvalitet presudan za uspjeh, jedan čovjek se sigurno grohotom nasmijao. Rajčevićev šef, bogotac, Milorad Dodik je prije samo dvije godine izjavio da “možete da budete najbolji student, možete da budete najbolji stručnjak u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, tj. dio vlasti, to je uglavnom uzaludno”. Drugim riječima, Rajčeviću, “džaba si krečio”.

Može Republika Srpska finansirati školovanje najboljih studenata koliko god hoće, mogu studenti učiti do mile volje, oni koji hoće da rade što prije mogu nabavljati stotine sertifikata, može Republika Srpska reformisati visoko obrazovanje svaki dan, možete postići vrhunski kvalitet, sve je to uzaludno, prema Miloradu Dodiku, ako niste u sistemu vlasti.

Umjesto silne “copy-paste” muke oko izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, zakonodavac je mogao pojednostaviti sve i staviti samo jedan član zakona koji bi sublimirao cjelokupno obrazovanje, nauku i znanje u Republici Srpskoj:

Zakon o visokom obrazovanju Republike Srpske

Član 1.

Možete da budete najbolji student, možete da budete najbolji stručnjak u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, tj. dio vlasti, to je uglavnom uzaludno.

Dakle, umjesto učenja, pravac SNSD. Umjesto sertifikata, pravac SNSD. Umjesto reformi visokog obrazovanja, pravac SNSD. Umjesto kvaliteta, pravac SNSD. Ovo posljednje je možda i presudno za stanje u kome se nalazimo. Dok god se favorizuju podobni, bez diploma, znanja i kvaliteta, Republika Srpska će imati izvjesnu budućnost – bez budućnosti!

Gerila.info

Comment here