DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Skandal “Ne bis in idem”!? Može li disciplinsko kažnjavanje od strane poslodavca spriječiti pravosuđe da radi svoj posao?

Tužiteljka banjalučkog Okružnog tužilaštva Hana Vranješević nije bila pretjerano raspoložena za telefonski razgovor sa novinarom Gerile. Pitali smo je kako je donijela naredbu o obustavi istrage protiv Miloša Bandića, načelnika Odjenja za imovinske delikte, prevare i falsifikate u banjalučkoj Policijskoj upravi na osnovu načela “Ne bis in idem” a s obzirom da je njena odluka izazvala oprečne reakcije, naročito kod pravnika. Oni pravnici koji su kontaktirali naš portal tvrde da je nemoguće ovo načelo primijeniti pozivajući se na to da je neko disciplinski kažnjen od strane svog poslodavca i da zato nema osnova za dalji postupak pred pravosuđem.

To znači da, karikiram, ja načinim saobraćajni prekršaj, poslodavac me kazni zbog toga jer sam naštetio ugledu firme kao vozač a država me oslobodi plaćanja kazne za taj prekršaj jer me poslodavac već kaznio”, kaže jedan od naših sagovornika pravnika.

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu kažu da postoje smetnje koje isključuju krivično gonjenje u slučaju Bandić.

Ivan Begić podnosi krivičnu prijavu u martu 2019. godine

“Radi se o načelu Ne bis in idem jer je protiv osumnjičenog izrečena novčana kazna u disciplinskom postupku a to je kazna koja se može izreći i u krivičnom postupku pa je onda i evidentno da stoji Ne bis in idem (da se ne može niko dva puta kažnjavati za isto djelo) a što je u skladu sa odredbom člana 4. ZKP RS i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda”, piše u odgovoru banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Zanimljivo je da tužilaštvo već pretpostavlja da bi kazna suda za djelo koje se oštećenom stavlja na teret bila novčana iako je za to djelo zakonom zaprijećena i kazna zatvora.

Ivan Begić koji je u martu prošle godine podnio krivičnu prijavu protiv Miloša Bandića danas je najavio da neće odustati od krivične prijave, da će ići prema višim instancama, ukoliko je potrebno i van BiH a da će sa postupkom tužioca Hane Vranješević upoznati Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine.

GERILA info

 

Comment here