DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Osnovni sud nastavio da oslobađa građane

suđenje aktivistima grupe Pravda za Davida

Osnovni sud u Banjoj Luci nastavio je da oslobađa građane koji su dobili prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira ispred hrama Hrista Spasitelja prošle godine. Do sada je Osnovni sud odbacio sve prekršajne prijave kao neosnovane a danas je odgovornosti oslobođena Lidija Matić. To je prva oslobađajuća presuda nakon promjene sudije.

Lidiji Matić je prekršajnom prijavom stavljeno na teret da je u maju prošle godine uzvicima “Pravda” i “Pravda za Davida” narušila javni red i mir i izazvala uzneemirenost ostalih građana. Sud je prekršajnu prijavu kao i u svim prethodnim slučajevima odbacio kao neosnovanu. Sud navodi da ovlašteni organ na kome je bio teret dokazivanja nije dokazao ni jednu činjenicu koju je naveo u prekršajnom nalogu.

Miloš Brkić, načelnik banjalučke Policijske uprave

Banjalučka policija, inače, žalila se do sada na neke od oslobađajućih presuda ali je Okružni sud u Banjaluci u slučaju žalbe na oslobađajuću presudu Ozrenu Perduvu potvrdio presudu Osnovnog suda.

Svi troškovi suđenja, koje su tražili građani koji ne smatraju da su prekršili bilo kakav zakon, padaju na teret budžeta Republike Srpske. U banjalučkoj policiji su u nekoliko navrata izbjegli da detaljnije komentarišu to što podnose prekršajne prijave protiv građana bez vidnog razloga kao i to što takve prijave redovno padaju na sudu kao neosnovane.

Aleksandra Ninić Vranješ. Izvor: BIRN BiH

Inače, za jul, zakazano je pripremno ročište po tužbi Aleksandre Ninić Vranješ i Sofije Grmuša protiv Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog diskriminacije. Njih dvije za tužbu su se odlučile jer im policajci nisu dozvolili da sjede na klupama u centru grada iako nisu bile dio bilo kakvog okupljanja.

Sofija Grmuša. Izvor: BIRN BiH

Policija insistira da se građani, koji i dalje traže pravdu i istinu u slučaju ubistva Davida Dragičevića, okupljaju bez dozvole iako zakon njihova okupljanja ne prepoznaje kao javna okupljanja.

GERILA info

 

Comment here