NASLOVNANOVOSTI

Mektić predložio Pericu Stanića za direktora SIPA-e

Dragan Mektić je Savjetu ministara poslao prijedlog sa imenom jednog kandidata za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Na Mektićevom prijedlogu ime je Perice Stanića, aktuelnog direktora ove državne bezbjednosne agencije. Mektić kao prijedloge nije poslao imena Darka Ćuluma i Žarka Lakete. Oni su zajedno sa Stanićem bili na listi kandidata koji ispunjavaju uslove za direktora SIPA-e a koje je Nezavisna komisija Parlamenta BiH dostavila ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Dragan Mektić je taj spisak od nadležne komisije dobio 4. novembra a svoj, sa imenom samo Perice Stanića na njemu, Savjetu ministara na usvajanje je uputio 5. novembra. Savjet ministara treba da raspravlja o imenovanju Perice Stanića u narednih nekoliko dana, najvjerovatnije sljedeće sedmice.

Imenovanjem Perice Stanića biće završena saga o imenovanju novog direktora SIPA-e koju je pratilo nekoliko kontroverzi. Svakako najveća je ta što je Fond penzijsko invalidskog osiguranja dostavio podatke da su svi kandidati osim Gorana Zubca ispunili uslove za penziju zaključno sa 31. oktobrom 2018. godine. Zubac je otpao sa liste jer je pravosnažno osuđen za nesavjestan rad u službi.

Dokument Fonda PiO objavio je portal Žurnal a u Ministarstvu unutrašnjih poslova kasnije tvrdili da se oni nisu bavili nikakvim falsifikovanjem podataka u dopisu koji su uputili Nezavisnoj komisiji Parlamenta BiH.

Gerila info je u oktobru u tekstu “U penziju ili u fotelju direktora SIPE” pisala da uslove za penziju početkom novembra ispunjava i aktuelni direktor Policije Republike Srpske, Darko Ćulum. U saopštenju od 6. novembra u MUP-u tvrde da Ćulum uslove za penziju ispunjava krajem ove godine.

GERILA info

Comment here