DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Hapšenje Blagića, policija i dalje određuje ko smije da stoji na trgu

Policajci P.U. Banjaluka privode Stefana Blagića

Stefan Blagić iz organizacije Restart uhapšen je jer je dva puta odbio da postupi po naređenju policajca da se udalji sa trga. Blagić na trgu nije imao nikakve transparente, nije vikao a bio je u pratnji nekoliko lica. Policajac je Blagiću rekao da nema dozvolu za okupljanje a Blagić je odgovorio da ne postoji nikakvo okupljanje ni protest. Nakon toga je odveden u policijsko vozilo i dalje u policijsku stanicu. Policajci nisu željeli da obrazlože zašto brane ljudima da stoje na trgu Krajine.

Stefan Blagić i policajac P.U. Banja Luka

Stefan Blagić u pratnji još nekoliko lica od kojih su neka članovi grupe “Pravda za Davida” na klupu na trgu Krajine je postavio desetak igračaka koje simbolizuju zabranu okupljanja na trgu Krajine. Performans je ranije na društvenim mrežama najavljen kao “Protest bez ljudi”.

Nakon što je Blagić lišen slobode ostali učesnici performansa su se razišli a nakon desetak minuta sa klupe na trgu su sklonjene igračke.

“Današnjim performansom i performansima koje još planiramo mi pokazujemo ono što već govorimo mjesecima šta se dešava u Banjaluci a dešava se to da je nama zabranjeno okupljanje već mjesecima. Današnjim performasom sa igračkama smo pokušali da vidimo da li igračke mogu da protestuju. Vidjeli ste da je i igračkama zabranjeno da protestuju ovdje.”– rekao je nakon privođenja Stefana Blagića, Ozren Perduv iz “Pravde za Davida”.

igračke na trgu kao dio performansa

Perduv je napomenuo da su pojedinci u prethodnim mjesecima tražili dozvolu za okupljanje na trgu ali da im to ni jednom, uz različita objašnjenja, nije dozvoljeno.

Privođenje bez vidljivog narušavanja javnog reda i mira, naročito jer se radi o performansu i okupljanju izrazito malog broja ljudi nema nikakvog smisla i mimo je demokratske prakse smatra Dejan Lučka iz banjalučkog Centra za ljudska prava.

Policajci P.U. Banja Luka obezbjeđuju mjesto nakon privođenja

“Samo po sebi je apsurdno da se prekidaju skupovi plišanih životinja u Banjoj Luci i da se neko privodi zbog okupljanja na kojima se nalazi nekoliko ljudi. Međutim, to pokazuje i da kršenje ljudskih prava od strane nadležnih već prelazi u opasnu tendenciju ograničavanja slobode. U skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, kao što govore Smjernice OEBS, sve dok je skup miran, njegova zabrana ili prekid zbog neprijavljivanja, nesrazmjerno je miješanje u ostvarivanje prava na slobodno okupljanje, čak i ako ne postoji takva odredba za spontana okupljanja u zakonima. Vlasti bi trebalo da zaštite i olakšaju svako spontano okupljanje sve dok je po prirodi mirno. Takođe, Evropski sud za ljudska prava, npr. u predmetu Bukta and others v. Hungary, je naglasio da smatra da odluka o prekidanju takvih skupova isključivo zbog nepostojanja potrebne prethodne najave, bez nelegalnog ponašanja sudionika, predstavlja nesrazmjerno ograničenje slobode mirnog okupljanja. Možda je pravo pitanje da li nadležni organi uopšte znaju na koji način ljudska prava funkcionišu…”rekao je za Gerila info Dejan Lučka iz banjalučkog Centra za ljudska prava.

Policija privodi Stefana Blagića

Iz banjalučke policije za sada nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa hapšenjem Stefana Blagića. Pojedini mediji su prenijeli saopštenje policije u kojem se navodi da je Blagić (inicijalima) priveden zbog nedozvoljenog okupljanja i odbijanja da postupi po naređenju.

GERILA info

Comment here