Crtice sa Kozare- Srpska je ekonomski stabilnija nego ikada ali ne može priuštiti da hrani migrante!?

 •  
  dijeljenja
 •  
  dijeljenja
 •  
  dijeljenja
 •  
  dijeljenja
 •  
  dijeljenja
 •  
  dijeljenja
 •  
  dijeljenja

Kontradiktorni stavovi su se čuli nakon sastanka lidera SNSD-a, DNS-a i SP-a danas na Kozari. Dodik, Pavić i Đokić prvo su, nakon sastanka pričali o tome kako je Republika Srpska nikada stabilnija i ekonomski i politički, da raste broj zaposlenih a smanjuje se broj nezaposlenih. Ukratko poruka je da bi stanovnici Republike Srpske trebalo da budu srećni jer žive u Republici Srpskoj.

“Najvažnija vijest ovdje je da je Republika stabilna, njene institucije stabilne da je politička situacija stabilna, da je ekonomska situacija stabilna, socijalna stabilna i to je ono o čemu govorimo. Sve naše obaveze prema poljoprivrednom sektoru su izvršene…”- rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Vidljiv je ekonomski rast i razvoj naših preduzeća i naše privrede koja je i po šestomjesečnom obračunu a imajući u vidu i obračun za prošlu godinu imala rast dobiti. Imamo veći broj preduzeća, veći broj poslovnih aktivnosti u privrednim društvima, imamo veći broj zaposlenih nego uporedo sa prošlom godinom, imamo smanjenje broja nezaposlenih u Republici”- rekao je predsjednik SPRS Petar Đokić.

Ipak, Republika Srpska ne može da priušti da hrani migrante i da ih smješta na svojoj teritoriji jer još nije riješila smještaj izbjeglica poslije rata i još postoje javne kuhinje u kojima se hrane građani Republike Srpske, slučajno ili ne rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić. Nije jasno kako (na stranu političko pitanje migranata) ukoliko već, prema riječima Petra Đokića i Milorada Dodika, Republika Srpska bilježi odlične ekonomsko-privredne rezultate.

“Moramo konstatovati da RS ne može primati migrante. Vi znate da mi nismo smjestili ni sve izbjeglice koje su došle u RS a sada nam neko hoće da stavi teret da mi smještamo migrante iz Afrike, Azije ili bilo kog drugog područja. Dalje mi imamo dosta javnih kuhinja u mnogim opštinama gdje hranimo naše ljude koji su izbjegli i došli na ovaj teren a sada bi trebali da hranimo i migrante. Nije to nedostatak želje već nedostatak mogućnosti”- kaže predsjednik DNS-a Marko Pavić.