ANALIZE

Kako se zdravstveni sistem BiH borio sa virusom korona u “početnom stadijumu”?

Nakon početka situacije sa virusom korona zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini našao se na udaru

Krajem marta kada se čitav sistem još navikavao na koronu razgovarali smo sa predstavnicima nekoliko zdravstvenih ustanova u BiH i tražili informacije o spremnosti bolnica za prijem eventualno većeg broja pacijenata. Krajem marta su svi, manje više tvrdili da su spremni.

Svi tvrdili spremni smo. Oni koji su tvrdili drugačije dobijali su prekršajne prijave

Virus korona opteretio je zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini gotovo do krajnjih granica iako se širenje virusa koliko toliko, u odnosu na neke veće zemlje, drži pod kontrolom.

U prvi plan je nakon pojave privih pozitivnih na virus korona u Bosni i Hercegovini stavljeno stanje opremljenosti zdravstvenih ustanova u zemlji, prije svega kapacitetima, respiratorima i testovima na virus korona. Jasno je da su zdravstveni sistemi u Bosni i Hercegovini virus dočekali relativno nespremni jer ni jedna zdravstvena ustanova nema kapacitete da u slučaju koji niko ne priželjkuje zbrine veći broj teško oboljelih od virusa korona. Ključno pitanje je koliko bolnice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH imaju respiratora i zašto se morao pojaviti virus korona da bi se o temi nedostatka respiratora razgovaralo.

“Nemamo timove, organizovane službe, dovoljan broj respiratora… Imamo manjak intenzivne njege, na šta je trebalo mnogo ranije misliti. Nama ne znače kreveti bez adekvatne opreme, edukovanog kadra, neophodne terapije, treba nam adekvatna intenzivna nega! Nepripremljeni čekamo na ono što će nam stići”

Ovo je prije nekoliko dana izjavila Maja Dragojević Stojić, doktorica iz Prijedora ukazujući da je kriza pokazala manjkavosti zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj. Ova izjava je doktoricu iz Prijedora koštala prekršajne prijave zbog izazivanja panike i širenja lažnih vijesti a po najnovijoj Odluci Vlade Republike Srpske.

Kako god, vlasti u Bosni i Hercegovini na različitim nivoima su najavile da će učiniti i da čine sve kako bi bio nabavljen što veći broj respiratora ali i testova na virus koronu.

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić je naglasio da trenutno u Republici Srpskoj imaju 72 respiratora. Još 20 treba da stigne i još se desetine respiratora planira nabaviti.

“Sad ne mogu govoriti jer nisu potpisani ugovori ali mi smo završili cijelu proceduru tako da u narednom periodu će biti sve obezbijeđeno. Međutim, opet ponavljam, respiratori jesu važni ali ovo su mjere koje moraju pomoći da ljudi ne dođu na respirator”, naglasio je Šeranić prilikom obilaska privremenog karantina u Studentskom centru u Banjaluci.

Problem nabavke respiratora je evidentan jer u globalnoj krizi sa koronom ni jedna zemlja u svijetu nema dovoljan broj respiratora. Na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 23. marta su nam potvrdili da trenutno imaju 50 respiratora a da je u posljednjih petnaest dana nabavljeno 11 novih respiratora.

Na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu za Gerila info potvrdili su za Gerilu da imaju 53 respiratora i 39 anesteziloških aparata koji takođe mogu biti korišteni pri mehaničkoj ventilaciji pacijenata. Pored postojećih, kupljeno je još 6 aparata čija isporuka se, u momentu odgovora na pitanja, čeka. U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da su naručili još 40 respiratora. Isto tako, napominju da vode računa o zaštiti pacijenata i zaposlenih u bolnici.

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS i zaposleni KCUS

“Klinički centar Univerziteta u Sarajevu prva je ustanova koja je formirala Krizni štab, još 31. januara, te zabranila posjete bolesnicima i kretanje u krugu bolničkog centra. Obustavili smo ulazak svih grupa studenata i učenika fakulteta i škola medicinskog profila. Vođeni medicinskom praksom, kada su u pitanju velike epidemije, u cilju prevencije unošenja i širenja korona virusa među uposlenicima i bolesnicima odmah smo postavili trijažne šatore. Jedan šator montiran je na ulazu u KCUS a drugi na ulazu Klinike urgentne medicine.”– kaže za Gerila info Sebija Izetbegović direktorica KCUS.

Iz bijeljinske bolnice za naš portal napominju da im je na prvom mjestu zdravlje pacijenata i zaposlenih kao i mjere na sprječavanju širenja virusa.

“Bijeljinska bolnica trenutno ima 10 respiratora a narednih dana dobićemo još deset od Vlade RS. Ponavljam, respiratori trebaju svim zdravstvenim ustanovama u svijetu ali ukoliko ne poštujemo savjete ljekara, preporuke nadležnih ustanova i institucija respiratori su samo pokušaj da spriječimo krajnji i nepoželjan ishod”- pojašnjava za Gerila info situaciju u bijeljinskoj bolnici infektolog Aleksandra Radojčić.

Iz bolnica u Mostaru, Livnu, Drvaru, Foči i Trebinju nisu odgovorili na naša pitanja o broju respiratora sa kojim raspolažu i mjerama koje preduzimaju za za zštitu pacijenata i medicinskih radnika.

Bivši ministar zdravlja Republike Srpske, sada član tima SDS-a za zdravstvo Slobodan Stanić napominje da je izuzetno bitno spriječiti ulazak virusa u zdravstveni sistem jer bi u suprotnom moglo doći do ogromnih problema.

“Imamo dva rizika za nepovoljne ishode a ta dva rizika su sljedeća. Kada bi u kratkom periodu došlo do velikog oboljevanja što bi zagušilo zdravstveni sistem ali to se sprečava karantinom, samoizolacijom i drugim mjerama. Drugi veliki rizik je prodor COVID 19 u zdravstvene ustanove. Ja pozivam ministarstvo zdravlja, UKC RS je dobro organizovan, da provjeri jer već smo evo imali jednog pacijenta u Prijedoru, da se izvrši epidemiološki nadzor nad provođenju mjera u bolnici Prijedor i da se utvrde svi kontakti u bolnici prilikom prolaska pacijenta…”- rekao je Slobodan Stanić nakon pojave prvog pacijenta oboljelog od virusa korona u prijedorskoj bolnici.

ministar zdravlja RS, Alen Šeranić

Iz ministarstva zdravlja Republike Srpske su, ipak, u nekoliko navrata naglasili da se ispituju svi kontakti koje je bilo koji pozitivan pacijent imao.

Međutim, ono što je evidentan problem jeste nedostatak testova na virus korona. Vlast Republike Srpske, tačnije ministar zdravlja Alen Šeranić je 25. marta rekao da Republika Srpska ima nešto više od 2000 testova. Taj broj svakako nije dovoljan s obzirom na broj stanovnika ali u ministarstvu zdravlja najavljuju nabavku novih testova, 3000 do kraja ove 25 000 kao donaciju UNDP sljedeće sedmice. Federalni štab civilne zaštite je, međutim, saopštio da nabavlja 170 000 testova.

I u Vladi Republike Srpske su kasnije nabavil još testova a u nekoliko navrata je u Republiku Srpsku došla humanitarna pomoć iz Srbije, Rusije, Mađarske.

Gerila.info

  • Tekst je nastao u sklopu istraživačkog projekta “Pravo da tražimo zdravo”, u sklopu šireg programa koji finansira Evropska unija, a realizuju Transparency international u BiH i Centri civilnih inicijativa”.
  • Projekat se organizuje uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Servisa za medijsku profesionalnu edukaciju i razvoj- SEMPER i ne predstavlja nužno stajalište Evropske unije.

 

 

 

Comment here